Първи протест се проведе у нас срещата в украинския град Буча. Мъж

...
Първи протест се проведе у нас срещата в украинския град Буча. Мъж
Коментари Харесай

У нас се проведе първи протест в памет на жертвите в Буча

Първи протест се организира у нас срещата в украинския град Буча. Мъж легна с вързани ръце зад тила си пред Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София в символ на митинг против убитите цивилни жители в Буча.

За акцията първо съобщи Десислава Симеонова във, която инцидентно минава с рейс оттова. " Видях, че има галерия начело. Загледах се да видя каква е изложбата и тогава видях, че мъж лежи начело като починал, а ръцете му са вързани ", разказва тя пред По думите й незабавно е разпознала  " защо е митингът ", по тази причина е слязла на спирката. Тогава от Руския център излизат двама мъже, които се показват за чиновници - те започнали да снимат протестиращия Давид Джамбазов и сестра му, която го придружавала.

Самият Джамбазов решил да организира протестна акция малко след 9:30 през днешния ден пред Руския център на ул. " Шипка " в центъра на София. Повод за митинга му са новините от последните дни за десетки открити тела на убити по улиците на дребния украински град до Киев - Буча, който съветските войски напуснаха в края на предходната седмица. Световните медии разпространиха фотоси на лежащи мъртви мъже, чиито ръце са вързани с бели кърпи зад гърбовете им - нещо, което мнозина оприличават на чеченски почерк.

" Исках да покажа какво е да има тела по улицата ", сподели пред " Свободна Европа " Давид Джамбазов. Той преднамерено избира Руския културен център като място на митинг, тъй като " всичките фотоси от освободените украински градове през днешния ден се отъждествяват с съветската страна и просвета ".

Симеонова споделя още, че когато отишла до Руския център, един от чиновниците изблъсквал телефона от ръцете на сестрата на Джамбазов, за да спре да снима. " Той заставаше на 10-15 см от лицата ни. Отвътре излязоха още чиновници и започнаха да ни се карат ", споделя Симеонова, която също стартира да прави фотоси. Мъжете от центъра им обяснили, че не може да се стачкува на стълбите пред РКИЦ и се опитали да изблъскат Давид и сестра му на тротоара. Извикали и полиция, която дошла бързо. И Джамбазов, и Симеонова настояват, че служителите на реда са били учтиви. " Станах, попълних протокол ", споделя Джамбазов.

" РКИЦ в този момент (около 10 ч. - бел.ред.)! Охраната се пробва да ни изгони - две дами сме единствено! Идвайте! Единият избута снимащата жена, застанаваха на по 15 см разстояние от лицата ни, с цел да ни спрат да снимаме. Извикали са полиция да ни разгонят от тротоара " написа Симеонова в пост във фейсбук. Под него към този момент текат апели следобяд пред Руския кулутно-информационен център да се съберат още хора.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР